torsdag, februar 19, 2009

Voldtekt - et hendelig uhell?

Her i Trondheim går det for tiden en rettssak mot to menn, som er tiltalt for å ha gruppevoldtatt ei 14 år gammel jente, mens de filmet overgrepet med mobilkamera. Politiet tok ut tiltale mot de to, en 19-åring og en 24-åring, etter å ha funnet overgrepsvideoene på den ene mannens datamaskin. Adresseavisen passer på å påpeke at de to gjerningsmennene er "etnisk norske".

I rettssalen i dag presterte advokat Steinar Wiik Sørvik, som er forsvarer for den ene tiltale, å komme med følgende utsagn om voldtekten:
- Denne saken handler om det er ens egen eller andres skyld når man foretar seg noe i beruset tilstand som man ikke ville gjort edru.

- Aktor mener tydeligvis at folk skal beskyttes mot seg selv. Dette heter ikke straffesak, det heter bondeanger.

Advokatens logikk er altså at jenta må ha ansvar for egne handlinger. Det at hun "hadde sex" med de to mennene er altså noe hun frivillig var med på, for senere å ha angret seg.

Statsadvokat Hans A. Vikheim sier til Adresseavisen at han synes Wiik Sørviks uttalelse er "upassende". Uheldig, upassende, så forsiktig går det altså an å ordlegge seg. I virkeligheten er selvsagt ikke Wiik Sørviks uttalelse upassende.

Den er helt for jævlig.

Det gir utrrykk for en advokat som har alvorlige problemer med sitt eget moralske kompass, og som har en fullstendig fraværende forståelse for det lovverket han har som yrkesvei.

Om det er noe som er upassende her så er det Wiik Sørviks blotte nærver i en overgrepssak. Voldtekt og seksuelle overgrep er et samfunnsproblem som har løpt løpsk, i motsetning til små bagateller som hijaber og snåsamenn. Avisene er fulle av hissige debattanter som høylydt krever at både den ene og den andre ministeren må gå. At jenter som har vært utsatt for overgrep møter et forskrudd mannshelvete i rettsvesenet ser det derimot ut til at de fleste finner seg i.

Relatert: se Hjortens innlegg om avisenes hang til å kalle voldtekt for sex.

3 kommentarer:

Anonym sa...

det er så håreisande kva folk kan få seg til å seie! ein skulle tru ein hadde kome lengre, men det har ein tydelegvis ikkje.

uansett det er bra nokon skriv om sånt, utan å vere redd for å ta i bruk dei sterkare orda i språket. for det er vel derfor vi har dei?

eg trur eg skal sjekke ut saka, som har gått meg hus forbi. takk for god post!

palodegard sa...

Takk for kommentar!

Saken fikk skuffende lite oppmerksomhet i alt hijab-oppstusset. Jeg merker det provoserer meg enormt at konstruerte tulledebatter drukner viktigere saker. Som denne.

- O. sa...

Alvorlig talt. At dere presterer å komme med slike utsagn om en mann fordi han gjør jobben sin synes jeg i grunnen er en smule sært. Selvsagt er uttalelsen upassende og temmelig, vel, forjævlig, men det er faktisk Sørviks jobb å komme med slike uttalelser i den utstrekning han mener det kan styrke hans klients sak i forhold til meddommerne. Om han faktisk står for slike meninger utenfor retten er det verre, men det er faktisk slått fast i advokatenes etiske retningslinjer at de ikke skal behøve å identifiseres med sin klients standpunkt fordi de målbærer det i retten.