fredag, april 07, 2006

Vampus/Berlusconi

Ingen er perfekte. En god venninne av meg er Høyre-kvinne. Det er alltid sunt å omgås reflekterte, intelligente mennesker som har andre politiske oppfatninger enn deg. Det vaksinerer deg mot forenklinger, og å gå i rundt med den troen at alle ”på den andre siden” er idioter.

Min blå venninne sa forleden dag noe interessant: ”Vampus står for alt som er galt med Høyre for tiden”.

Dette overrasket meg. Mitt inntrykk var at de fleste unge på høyresiden, som har litt kjennskap til bloggosfæren, hadde sansen for Vampus. Så forklarte hun meg hvorfor hun mente dette. Jeg skal forsøke å oppsummere argumentene hennes:

- Årsakene til velgerflukten fra Høyre er mange, men den viktigste er språk. Høyre-politikere har siden ca. 2001 i større grad begynt å omtale motstandere som sosialister – i betydningen idiot, bolsjevik, farlig menneske som ønsker å kontrollere alt du gjør. Men den reflekterte Høyre-velger vet at dette er løgn. De er uenige med venstresidens politikk, men gidder ikke late som motstanderne er totalitære.
- Høyre bruker for mye tid på å konstruere fiendebilder. De er ikke lenger stolte av sin egen politikk. Faktisk virker det som om sentrale politikere har mistet troen på styrken i egen ideologi.
- Høyre hadde tre ministere som utmerket seg som de mest inkompetente og latterlige i moderne tid: Victor Norman, Kristin Krohn Devold og Jan Petersen. De mer dyktige, som Børge Brende og Kristin Clemet klarte ikke alene å rette opp inntrykket av at Høyre ikke hadde taket på regjeringsposisjonen.
- Vampus er en representant for ”Berlusconi-tendensen”. Høyresiden i Italia vakler, og statsministeren raver om kommunister, politisk korrekthet og nyttige idioter på venstresiden.

Min kommentar til alt dette var: ”Jøss, der gav du meg faktisk et par grunner til å like Vampus’ blogg. Det hadde jeg aldri trodd.”

11 kommentarer:

Anonym sa...

Enig ,med mesteparten av innlegget selv om jeg ville ha byttet ut Nordmann med Clemet. Syntes da Nordmann gjorde rett når han satt igang en prossess der han flyttet statelige arbeidsplasser utr av Oslo

VamPus sa...

Mja - ikke uenig i at å konstruere feilaktige fiendebilder gjør mer skade enn nytte, men forbeholder meg retten til å skrive om at SVere vil gi fredsprisen til Castro, fjerne børsen, gjøre om Norges største bedrifter til statlige foretak etc. Ikke min skyld at SVere faktisk står for dette.

Mitt utgangspunkt er dog at det er sosialdemokratene som er den største "fienden", all den tid da jeg mener at en stor stat ikke er en del av løsningen, men en del av problemet.

Og når man er inne på fiendebilder - å sammenligne en VamPus med Berlusconi er liksom så langt mer reflektert?

palodegard sa...

Trond: "Syntes da Nordmann gjorde rett når han satt igang en prossess der han flyttet statelige arbeidsplasser utr av Oslo"

Godt poeng - det var et betimelig initiativ.

Vampus: "Mitt utgangspunkt er dog at det er sosialdemokratene som er den største "fienden", all den tid da jeg mener at en stor stat ikke er en del av løsningen, men en del av problemet."

Vel, AP har også slanket staten over de siste 20 årene. Mye av privatiseringen av de store statlige bedriftene har vært AP-politikk, ikke sant? Dette er også Høyre-velgerne klar over. Når dere da fortsetter å syte og klage stikker velgerne over til andre partier.

"Og når man er inne på fiendebilder - å sammenligne en VamPus med Berlusconi er liksom så langt mer reflektert?"

Det var vel mer en beskrivelse av en tendens enn en sammenligning. Tror ikke min Høyre-venninne mente at Vampus er en aggressiv, mannlig, italiensk mediemogul. Tror hun mente at dere har en omtrent like flåsete politisk argumentasjon.

For min egen del: det er stor forskjell på Berlusconi og Vampus. Silvio er jo faktisk ganske morsom.

i1277 sa...

Hmm... Palode scorte et par nydelige mål mot VamPus under karikaturdagene, men nå ser det sannelig ut til at sistnevnte jager utlignling...

palodegard sa...

i277: Jeg jager nok ikke scoringer mot Vampus. Og en liten blogg som min har vel lite injurierende kraft uansett.

Men om du leser innlegget om igjen vil du altså oppdage at jeg gjengir argumenter som noen andre serverte meg over et par øl. Hun tar nemlig Høyres tilbakegang ganske tungt. Jeg er bare i godt humør.

Så mens Rimi-Hagen tar millionene sine og går, og rottene forlater det synkende skipet, kan i277 gjerne drømme at Vampus "utligner" mot lille meg. ;-)

Anonym sa...

Ingen poeng for å skjønne hvem jeg heier på. Palode er skarp, og burde skrive mer om politikk sidne han er flink til det.

Anonym sa...

Tåkesinn, du liksom.

Einar sa...

Jeg synes at Victor Norman får ufortjent mye pepper for sin tid i Akersgata. Én ting er at det må en utenfra det politiske miljøet til for å faktisk kunne desentralisere noe offentlig virksomhet i dette halvsovjetiske landet. En annen at han faktisk gikk direkte i klinsj med de facto untouchables som Gerd-Liv Valla og Carl I. Hagen (hvem glemmer vel regnskapet over rundstykker med brunost?!?).

Anonym sa...

Tull. Folk flykter fra Høyre fordi de vil ha høyrepolitikk, og ikke sentrumspolitikk + skattelette, som er hva Erna og hennes partners in crime tilbyr.

Det er i hvert fall mitt inntrykk, og det stemmer med den observerte veksten til Frp og den tilsvarende imploderingen av Høyre. Jeg er uansett glad til - det er lenge siden jeg ønsket meg Høyre i en fremtidig borgelig regjering.

Good riddance.

Anonym sa...

anonymous: jeg vet hvem du er!

Anonym sa...

At Høyre tapte valget skyldes manglende profiler. Foss var OK, men han ble kjemisk kastrert av Erna Solbergs regime.
Synd at homofobien slapp taket LITT for sent til at han kunne bli formann. De som ikke liker å høre en dyktig høyrepolitiker snakke om økonomisk styring vil ALDRI stemme Høyre uansett. (Det blir litt som når garva Ap-velgere mislikte Kåre Willochs arroganse i hans glansdager på åttitallet. Egentlig bare et tegn på frykt for å tape)
Nå er Høyre i ferd med å få Børge Brende som neste formann.
Uansett hva man måtte mene om miljøproblemene i Kina, så er hans erobring av makten i Høyre et tegn på et ekstremt politisk hamskifte. Hvorfor i all verden skal velgerne gidde å være med på dette?
-Men jeg skjønner godt at politiske konkurrenter til Venstre for Høyre liker det de ser, og dermed til en viss grad roser Erna Solberg , Børge Brende og Jan Petersen...

Street Kamsky