onsdag, august 02, 2006

Stopp slaktingen av SS Norway


Når store laste- eller passasjerskip ikke lenger er like profitable for verdens skipsindustri, sendes de til Alang i India. Rederne stapper skrappengene i lomma, klare til å bygge nye skip, mens arbeiderne i Alang begynner å plukke fra hverandre skipene, bit for bit. Omtrent førti tusen arbeider på skipskirkegården i Alang, og gjenomsnittlig omkommer én av dem per skip som slaktes. Flere tusen omkommer hvert år. Antallet skadde og kvestede er antakelig sørgelig høyt. Senskadene i fremtiden kan vi bare ha mareritt om.

Cruiseskipet SS Norway har nå utspilt sin rolle for eierne i Norwegian Cruise Line og Star Cruises, og er på vei til Alang for å slaktes. Dette til tross for at flere investorer ønsket å kjøpe skipet for å bruke det som et flytende luksushotell, blant annet i Dubai. Men rederiet valgte det som gav størst profitt, med en total forakt for konsekvenser for liv, helse og miljø.

Hvert år skapes tusen nye enker i Alang. SS Norway kan bidra med 1200 tonn asbest, PCB, tungmetaller, lakk, olje og bunnstoff. Alang ligger på andre siden av jorda, og vi kjenner ingen av de som arbeider og dør der. Rettslig sett har verken vi eller rederiet noe ansvar etter at skipet er solgt som vrakgods. Derfor kan vi bare lene oss tilbake i Enjoy Capitalism-t-skjorta og toe våre hender. Outsourcing til India er bra for businessen. Og dessuten skaper vi viktige arbeidplasser i et trengende land, ikke sant?

Markedets usynlige hånd trenger en alvorlig smekk på lanken. Eller helst et håndjern inntil vi lærer oss folkeskikk og etikk.

5 kommentarer:

Anonym sa...

"Flere tusen" av 40 000 ansatte stryker med per år. Altså MINST 5% dødsrate PER ÅR.

Håper da sannelig lønna er skikkelig høy eller at de som søker jobb der er døden nær uansett - enten det, eller så bør de sjekkes av psykolog snarest.

Hilsen lurende drage Lun.

palodegard sa...

Du har rett, Lun. Har du en god psykolog å anbefale?

Anonym sa...

EN psykolog?

India har over 1 MILLIARD innbyggere. Hvis bare 1 av 1000 indere er gale nok til å ta en slik jobb, har landet altså over 1 MILLION tvangstrøye-kandidater.


Hilsen den foreløpig psykologløse drage Lun.

carpen sa...

Hvis noen av Dere har vært i India, så skjønner Dere godt at at mange Indere har det bedre i himmelen med asbestforgiftning, kontra å leve som hunder på gata i Mumbay.

Et meneskeliv i India er verdt NULL KOMMA NULL...

Anonym sa...

Pissprat.